Pieksman

Wendy Paillé van Le Soula uit Roussillon, Frankrijk:
Domaine Le Soula werd in 2001 gestart door de Engelse wijnimporteurs Roy Richards en Mark Walford met Gérard Gauby als adviseur. Vanaf het begin werden de wijngaarden biologisch bewerkt en in 2008 hebben ze de overstap gemaakt naar volledig biodynamisch.

Tegenwoordig staat de goedlachse Zuid-Afrikaanse Wendy Paillé als wijnboer aan het roer bij Le Soula. Wendy verhuisde in 2003 naar Virginia en maakte de overgang van sommelier naar wijnboer om aan het slag gaan bij een lokale wijnboer, waar ze Joseph Paillé ontmoette. De liefde bloeide op en Joseph overtuigde Wendy om met hem mee terug te gaan naar Frankrijk, waar Joseph samen met wijnlegende Jo Pithon het domein Pithon – Paillé creëerde. In 2012 heeft Wendy haar eerste solo-vintage gemaakt bij Pithon-Paillé.

In 2014 verruilde zij de Loire voor het Zuid-Franse Roussillon waar Joseph aan de slag ging bij Domaine Benastra en Wendy bij Domaine Le Soula waar ze de eindverantwoordelijke is over het team, de kelder en 22 hectare aan biodymisch bewerkte wijngaarden.
Bij Le Soula maakt Wendy zeer unieke ‘solera wines’ volgens de Sherry methode. Het blenden van verschillende jaargangen is niet toegestaan in Frankrijk, vandaar dat haar wijnen als laagste classificering ‘Vin de France’ worden verkocht. De mineralige natuurwijnen die ze maakt zijn bijzonder, krachtig maar ook elegant!

Rocco Trauzzola van Mani di Luna uit Umbrië, Italië

In 2012 hebben de drie vrienden Rocco, Simone & Alessandro, Fattoria Mani di Luna opgericht. Naast het verbouwen van biodynamisch olijven en kersen maken de vrienden ook zeer zuivere natuurwijnen.

De wijngaarden liggen in de Etruscan regio op 200-400 meter boven zeeniveau. De wijnstokken zijn gemiddeld 40-45 jaar oud. Alle druiven worden met de hand geplukt én met de hand ontsteeld om vervolgens met de voet te worden geplet. De ‘Pied de Cuvée’ methode wordt toegepast. Spontane fermentatie vindt plaats zonder temperatuurcontrole in kleine roestvrijstalen tanks gedurende 2 tot 3 weken. Voor 6 a 7 maanden ‘sur lie’, met wekelijkse battonage. Geen filtratie en slechts een snufje sulfiet tijdens het bottelen op de ‘Waning Moon’ maanstand met heldere hemel (hoge druk). Tot slot ruim 2 maanden kelderrust voor verkoop.

De wijnen van Mani di Luna kunnen het best gedecanteerd worden als de fles snel leeggeschonken wordt. Echter is het leuk om de wijnen van Rocco over een periode van 2-3 dagen te drinken om te zien hoe de wijn steeds groter wordt en zich ontwikkelt en meer openstelt.

Ook oranje wijn ‘Ametistas’ kan op verschillende manier gedronken en met eten gecombineerd worden. Direct uit de koeling op 6 graden is de wijn zeer zacht, fris en mineralig en kombineert  goed met gerechten als ‘varkens rilette met sinaasappelmarmelade’ of ‘bloedworst met mosterzaad’.  Naarmate de wijn warmer geserveerd wordt (12°-15°C) zal de wijn zijn mineralige karakter bewaren maar steeds tannineuzer worden en kunnen er stevigere gerechten naast geserveerd worden als ‘Cacciucco’, ‘Kip Pirri Pirri’ of ‘Porchetta met jus’.

Manuel Ploder van Ploder-Rosenberg uit Sud-Steiermark, Oostenrijk:

Al sinds 1982 teelt de familie Ploder fruit, nectar en wijn op de Rosenberg in ‘Vulkanland’, dat is in het zuiden van de Steiermark (Zuid-Oost Oostenrijk, vlak boven Maribor). Een gebied vol bergen en heuvels met een enorme diversiteit aan ondergronden.In 2006 werden de eerste PIWI stokken aangeplant en begon de familie Ploder met biodynamisch boeren. Een jaar later al werden alle fruit- en wijngaarden volledig biodynamisch bewerkt. De boerderij en omgeving kennen een enorme natuurlijke diversiteit, wat geweldige mogelijkheden biedt niet alleen nu maar ook in de toekomst. Doel is dat het bedrijf zo veel mogelijk in staat is om in zijn eigen behoefte aan meststoffen en hulpmiddelen te voorzien. De “levensaders van de boerderij” zijn de verschillende soorten landbouw. Dus: veeteelt, verbouwen van groenten, fruit en wijn, maar ook aanleggen en onderhouden van hagen, bossen, biotopen met vochtige en droge weiden, wildernisgebieden, opslag van regenwater, composthopen, kassen, kruidenterrassen, bijenkorven, kippenhokken, schaapskooien, zonne-energie en groente- en fruitopslag!

De verschillende ‘Essence From the Amphorae’ wijnen die Manuel maakt zijn absoluut bijzonder, zuiver en puur. Zo verbouwt hij bijvoorbeeld rabarber om er vervolgens een concentraat van te maken, dat over de wijngaarden gespoten  wordt. Hierdoor hoeft er geen sulfiet toegevoegd te worden aan de wijn. Een geopende fles ‘Essence’ wordt zelfs na 3 weken niet ‘mousy’ en behoudt zijn mineralen en aroma’s. De harmonische wijze waarop Manuel Ploder en zijn familie (natuur-)wijn maken is van een bijzonder hoog niveau.

Daxivin

Hubert en Heidi Hausherr
…bewerken samen een aantal kleine wijngaarden in Eguisheim, in de Elzas dichtbij Colmar. Ze werken biodynamisch, alle wijngaarden zijn demeter-gecertificeerd. De grond wordt bewerkt met hun paarden Skippy en Doux in plaats van met tractor. Dit heeft grote voordelen voor de bodemgesteldheid. De bodem wordt minder belast en blijft op die manier levendiger. Ook staan er meer fruit- en andere bomen, oa acacia, geen monocultuur, zoals je in die regio helaas steeds vaker ziet. De biodiversiteit blijft zo intact, wat een grotere vitaliteit en goede resistentie tot gevolg heeft.
Ook bij het wijnmaken gaat alles zo natuurlijk mogelijk: de druiven worden met de hand geplukt en de vinificatie gebeurt met eigen, wilde gisten, zonder toevoegingen. De verticale persen zijn een verhaal apart. Ze hebben we twee, prachtig versierd met mozaïeken – beiden geheel handmatig. De wijnen gaan zonder filtering de fles in. Meestal helemaal zonder toegevoegde zwavel, maar bij de cuvées van voor 2008 nog met een klein beetje sulfiet bij het bottelen. De originele etiketten zijn van de hand van de dochters.

Wilde wijnen

Milan Nestarec (Moravië, Tsjechië)
…heeft Tsjechië als wilde wijnland op de kaart gezet. Zijn ‘skin contact’ wijnen zijn populair van Parijs tot Tokyo en luisteren naar namen als Podfuck (Pinot Gris), Gin Tonic (Sauvignon Blanc) , Pink Gummy Bear (Zweigelt) en Love me, Hate me (Gewürztraminer). Not te be missed!

Jean-Pierre Rietsch (Alsace, La France)
…maakt al decennia lang wijn op zijn familiedomein (reeds 7 generaties) in Mittelbergheim en sinds jaar of 10 ook natuurwijn. Fris, elegant en zuiver zijn aantal kenmerken van de wijnen van RIetsch. Zijn hits: Demoiselle (Gewürztraminer), Quand le chat n’est pas la (Pinot Gris), en Murmure (Muscat).  Maar zijn drinkliters (wit en rood)  zijn zeker niet minder lekker…

Brand Bros (Pfalz, Duitsland)
…zitten op eeuwenoud familiedomein. Nadat ze een aantal jaren geleden het roer hebben omgegooid naar natuurwijn zijn ze in korte tijd doorgedrongen tot natuurwijnsterren. En in Parijs zeer populair, en dat is niet makkelijk, voor Duitsters dan…. Licht in alcohol, fris en met energie, zoals de broers zelf.

Bolomey

Domaine Geschickt, Alsace
Frederic en Arnaud Geschickt hebben 12 hectare wijngaard in Ammershwir. Het familiebedrijf werkt al sinds 1998 biodynamisch en in 2012 werd de koers van het domein verder aangescherpt. Al hun wijnen worden nu natuurlijk gemaakt zonder enige toevoeging van sulfiet. Het meest opvallende deel van het Geschickt terroir is de Kaefferkopf heuvel, een beroemde Grand Cru. De wijnen worden gemaakt met veel precisie en respect en ontwikkelen zich als elegante wijnen met zeer krachtig aroma. Hebben tijd nodig!

Kenji Hodgson, Loire
Toen Kenji besloot zijn carrière als wijnschrijver in te wisselen voor wijnmaker vertrok hij uit Canada met zijn Japanse vrouw Mai om zich te installeren in de Anjou streek. Kenji en Mai maken wonderbaarlijke wijnen met een ‘Japanse inslag’. Veel talent heeft dit stel zeker en dat proef je in hun uiterst spannende en levendige wijn die met veel aandacht en passie is gemaakt. Puur natuur, zonder enige toevoeging!

Toby Bainbridge, Loire
De Britse Toby Bainbridge besloot, na werkervaring te hebben opgedaan bij “onze” René Mosse, zijn eigen domein te starten in Anjou. En dat doet hij goed! Toby streeft naar eerlijke, pure drinkwijnen, die hij dan ook bottelt in doorzichtige flessen, afgesloten met een kroonkruk. Wat you see is what you get! Hij filtert noch klaart zijn wijnen, en brengt ze op de fles met wat natuurlijk koolzuur en met slechts een mespuntje sulfiet. De wijnen van Toby zijn vrolijk, levendig en gevaarlijk lekker!

Domaine de L’R, Chinon
Frederic Sigonneau startte op het familie-domein in Cravant-les Coteaux zijn 5 hectare Domaine de L’R in 2004. Hij verwijderde onmiddellijk alle chemische middelen van het domein, begon met het ploegen van de wijngaard en beperkte het gebruik van sulfiet zoveel mogelijk. Al het werk, zowel in de wijngaard als in de cave, is erop gericht zo natuurlijk mogelijk wijn te maken. Het resultaat is super sappige, verleidelijke en vrolijke Chinon!

Domaine Benastra
Joseph Paillé maakt vrolijke wijnen met inheemse gisten en een minimum aan sulfiet in Saint-Paul-de-Fenouillet, 50 kilometer ten westen van Perpignan. We ontdekten deze producent heel vroeg, thuis bij Toby Bainbridge die ons een van de wijnen van zijn vriend Joseph liet proeven. Twee weken later arriveerde het eerste pallet in Amsterdam, en al snel het tweede en derde pallet. Deze voormalig Loire-boer maakt in het zuiden heerlijk sappige, makkelijke en niet-zware natuurwijnen.

Bruut Wijnimport

Les Maisons Brûlées Paul en Corinne Gillet| Loire (FR)
Paul en Corinne Gillet van Les Maisons Brûlées werken biodynamisch. Beiden zijn afkomstig uit de Elzas en maken sinds 2013 natuurwijn in Pouillé, in de Loirevallei. Daarvoor werkten ze ondermeer als Caviste in Mulhouse en hadden jaren een restaurant in Buenos Aires. Alle wijnen worden vol op het fruit gemaakt. De wijnen kenmerken zich door een levendigheid en frisheid. Het maken van doordrinkbare wijnen is hier tot kunst verheven. Ongefilterde wijn, geen toegevoegd sulfiet.

Domaine la Taupe Bertjan Mol | Touraine (FR)

Na al die jaren van wijn inkopen, werken bij bevriende wijnmakers, dacht Bertjan Mol; zou ik het ook zelf kunnen maken? In augustus 2017 vertrok hij met zijn vrouw en 3 kinderen naar Thésée, in de Loirevallei. Hij nam het biodynamische wijndomein van Bruno Allion over. op 6.5 HA verbouwt hij sauvignon blanc, gamay, cot, pineau d’aunis en cabernet franc. Natuurwijn maken betekent voor hem; intuïtie volgen, creatief zijn, improviseren en hard werken.

De wijnen van 2018 zijn de eerste eigen oogst van Bertjan Mol. De wijnen van 2016 en 2017 heeft hij samen met Bruno Allion gemaakt.

Vleck wijnen

Domaine de Rapatel, Gérard et Christine Eyraud, Garons. 
Costières de Nîmes, VdP du Gard

De Medicijnman.
De roddel gaat dat Gérard ooit stierenvechter is geweest. Niet bepaald een figuur die ergens bang voor is, zoveel is duidelijk. Zijn vrouw Christine is een concertpianiste, dus ook toreador. Men arrivere op het domein in een soort desolaat, bible-belt-achtig landschap onder de rook van een militair vliegveld, terwijl ijl het zoveelste pianoconcert van Beethoven je tegemoet komt. Altijd even stiekem bij de deur blijven wachten en luisteren. Afrika waart rond en niet alleen door Malik, die hier al 25 jaar op het domein zijn diensten verleent, maar gewoon door de attitude. Elk jaar weer wordt het wiel uitgevonden. In de wijngaard, in de cave, met de beschikbare spullen. Als een kar plots niet onder de pers kan, dan zage men er toch een stukkie af. Als de Cinsault zo mooi is, dan doen we ‘m toch mono op fles. Op de vraag welke druivensoorten er in de VdP zitten komt het antwoord en denk je ‘volgens mij verzin je maar wat, je bent het allang vergeten’. Verschillende jaargangen worden moeiteloos en illegaal geassembleerd. Gérard doet gewoon wat hij wil, hoe het voelt, of het lekker is, en lekker is het, ook al had hij er niet zo’n zin in, aardslui als hij is. Stoere wijn die meer gebrouwen dan gevinificeerd lijkt. Alsof hij ‘s nacht, stiekem, bij volle maan, in een grote pruttelende brij roert, net zolang tot het goed is, zo smaken zijn wijnen een beetje.

Christine speelt een prelude van Scriabin, Gérard bottelt zijn wijn. De maan beschijnt een tafereel.

Colombaia, Helena & Dante, ‘Chianti’.
Helena & Dante, zo noemt iedereen ze. Dante: vijfde generatie wijnmakers, wijnhandelaren, zie foto met Dantes grootvader. .Uit de appelatie Chianti gestapt, want wat snappen de hoge heren nu van bio-dynamie? En wat zou je je dan door hen wijs laten maken, zeker na een generatie of vijf, toch? Colombaia is echt zo’n insiders-wijn. Of beter: je herkent het gevoel vast, als je een nieuwe blauwe mini koopt, of zoiets, dan zie je opeens overal blauwe mini’s rondrijden. Maar die waren er toch altijd al? Natuurlijk. Zo ook met Colombaia. Nog nooit van gehoord. Ik kwam ze tegen in Spanje op een beurs van de illustere Ramon Escoda-Sanahuja. Hoezo had ik hier nog nooit van gehoord? Aan de lunchtafel, een aantal maanden later onder de vijgenbomen, kwam daar ook opeens 2008 door, en 2009. Hoezo was dit nog niet verkocht? Nou, om eerlijk te zijn: ze hadden al een paar jaar een krat over het hoofd gezien, waarin deze jaargangen lagen te verstoffen. Of ik daar wat van mocht kopen? Ja hoor. Half palletje per jaargang? Ja hoor. Ongelooflijk…..van een soort nonchalance die niet gespeeld is. Van een eerlijkheid die gemeend is. Typisch zo’n domein waarvan elke wijnmaker wiens mening er toe doet zegt: Colombaia, natuurlijk ken ik dat: Helena & Dante…. (komt er dan altijd achteraan). Elke wijn, er zijn per jaar één of twee rode en een witte, krijgt z’n eigen kleur mee. Altijd hetzelfde eenvoudige etiket, elk jaar de kleur van wat de wijn dat jaar is. 2014, pimpelpaars. 2013 niet al te blauw. 2009 blauwblauw, 2008 bordeauxrood. Zo kan je wijn ook een karakter meegeven. En het klopt hoor! Insiderswijn, ikoontje uit het toch wel lastige Toscane (veel wijnproducenten die zich in een Porsche verplaatsen…..).  Helena en Dante investeren liever in hun eigen broodgistcultuur. Kost niets. Lekkerste brood ooit. Waar gaat dit over? Over Helena en Dante. Echtpaar, rotsvast. We bakken on eigen brood, we maken onze eigen wijn.

Vinatura

Costador Terroirs mediterranis, van Joan Franquet uit Tarragona

…heeft een fantastische verzameling oude wijngaarden in en rond Priorat met oude wijnstokken waarvan de meeste 60-110 jaar oud zijn, gelegen op afgelegen plekken omsloten door natuur met hoogtes van 550-800 meter, biologisch-dynamisch bewerkt. Van deze prachtige terroirs oogst hij de beste druiven van o.a Marsanne, Roussanne, Xarel-lo, Macabeu voor wit en Sumoll voor zijn Orange wine en Grenache, Carignan, Trepat en Pinot Noir voor rood. De wijnen worden op Amphora`s vergist en opgevoed op oude barriques.

Pieksman

Wendy Paillé van Le Soula uit Roussillon, Frankrijk:
Domaine Le Soula werd in 2001 gestart door de Engelse wijnimporteurs Roy Richards en Mark Walford met Gérard Gauby als adviseur. Vanaf het begin werden de wijngaarden biologisch bewerkt en in 2008 hebben ze de overstap gemaakt naar volledig biodynamisch.

Tegenwoordig staat de goedlachse Zuid-Afrikaanse Wendy Paillé als wijnboer aan het roer bij Le Soula. Wendy verhuisde in 2003 naar Virginia en maakte de overgang van sommelier naar wijnboer om aan het slag gaan bij een lokale wijnboer, waar ze Joseph Paillé ontmoette. De liefde bloeide op en Joseph overtuigde Wendy om met hem mee terug te gaan naar Frankrijk, waar Joseph samen met wijnlegende Jo Pithon het domein Pithon – Paillé creëerde. In 2012 heeft Wendy haar eerste solo-vintage gemaakt bij Pithon-Paillé.

In 2014 verruilde zij de Loire voor het Zuid-Franse Roussillon waar Joseph aan de slag ging bij Domaine Benastra en Wendy bij Domaine Le Soula waar ze de eindverantwoordelijke is over het team, de kelder en 22 hectare aan biodymisch bewerkte wijngaarden.
Bij Le Soula maakt Wendy zeer unieke ‘solera wines’ volgens de Sherry methode. Het blenden van verschillende jaargangen is niet toegestaan in Frankrijk, vandaar dat haar wijnen als laagste classificering ‘Vin de France’ worden verkocht. De mineralige natuurwijnen die ze maakt zijn bijzonder, krachtig maar ook elegant!

Rocco Trauzzola van Mani di Luna uit Umbrië, Italië

In 2012 hebben de drie vrienden Rocco, Simone & Alessandro, Fattoria Mani di Luna opgericht. Naast het verbouwen van biodynamisch olijven en kersen maken de vrienden ook zeer zuivere natuurwijnen.

De wijngaarden liggen in de Etruscan regio op 200-400 meter boven zeeniveau. De wijnstokken zijn gemiddeld 40-45 jaar oud. Alle druiven worden met de hand geplukt én met de hand ontsteeld om vervolgens met de voet te worden geplet. De ‘Pied de Cuvée’ methode wordt toegepast. Spontane fermentatie vindt plaats zonder temperatuurcontrole in kleine roestvrijstalen tanks gedurende 2 tot 3 weken. Voor 6 a 7 maanden ‘sur lie’, met wekelijkse battonage. Geen filtratie en slechts een snufje sulfiet tijdens het bottelen op de ‘Waning Moon’ maanstand met heldere hemel (hoge druk). Tot slot ruim 2 maanden kelderrust voor verkoop.

De wijnen van Mani di Luna kunnen het best gedecanteerd worden als de fles snel leeggeschonken wordt. Echter is het leuk om de wijnen van Rocco over een periode van 2-3 dagen te drinken om te zien hoe de wijn steeds groter wordt en zich ontwikkelt en meer openstelt.

Ook oranje wijn ‘Ametistas’ kan op verschillende manier gedronken en met eten gecombineerd worden. Direct uit de koeling op 6 graden is de wijn zeer zacht, fris en mineralig en kombineert  goed met gerechten als ‘varkens rilette met sinaasappelmarmelade’ of ‘bloedworst met mosterzaad’.  Naarmate de wijn warmer geserveerd wordt (12°-15°C) zal de wijn zijn mineralige karakter bewaren maar steeds tannineuzer worden en kunnen er stevigere gerechten naast geserveerd worden als ‘Cacciucco’, ‘Kip Pirri Pirri’ of ‘Porchetta met jus’.

Manuel Ploder van Ploder-Rosenberg uit Sud-Steiermark, Oostenrijk:

Al sinds 1982 teelt de familie Ploder fruit, nectar en wijn op de Rosenberg in ‘Vulkanland’, dat is in het zuiden van de Steiermark (Zuid-Oost Oostenrijk, vlak boven Maribor). Een gebied vol bergen en heuvels met een enorme diversiteit aan ondergronden. In 2006 werden de eerste PIWI stokken aangeplant en begon de familie Ploder met biodynamisch boeren. Een jaar later al werden alle fruit- en wijngaarden volledig biodynamisch bewerkt. De boerderij en omgeving kennen een enorme natuurlijke diversiteit, wat geweldige mogelijkheden biedt niet alleen nu maar ook in de toekomst. Doel is dat het bedrijf zo veel mogelijk in staat is om in zijn eigen behoefte aan meststoffen en hulpmiddelen te voorzien. De “levensaders van de boerderij” zijn de verschillende soorten landbouw. Dus: veeteelt, verbouwen van groenten, fruit en wijn, maar ook aanleggen en onderhouden van hagen, bossen, biotopen met vochtige en droge weiden, wildernisgebieden, opslag van regenwater, composthopen, kassen, kruidenterrassen, bijenkorven, kippenhokken, schaapskooien, zonne-energie en groente- en fruitopslag!

De verschillende ‘Essence From the Amphorae’ wijnen die Manuel maakt zijn absoluut bijzonder, zuiver en puur. Zo verbouwt hij bijvoorbeeld rabarber om er vervolgens een concentraat van te maken, dat over de wijngaarden gespoten  wordt. Hierdoor hoeft er geen sulfiet toegevoegd te worden aan de wijn. Een geopende fles ‘Essence’ wordt zelfs na 3 weken niet ‘mousy’ en behoudt zijn mineralen en aroma’s. De harmonische wijze waarop Manuel Ploder en zijn familie (natuur-)wijn maken is van een bijzonder hoog niveau.

Daxivin

Hubert en Heidi Hausherr
…bewerken samen een aantal kleine wijngaarden in Eguisheim, in de Elzas dichtbij Colmar. Ze werken biodynamisch, alle wijngaarden zijn demeter-gecertificeerd. De grond wordt bewerkt met hun paarden Skippy en Doux in plaats van met tractor. Dit heeft grote voordelen voor de bodemgesteldheid. De bodem wordt minder belast en blijft op die manier levendiger. Ook staan er meer fruit- en andere bomen, oa acacia, geen monocultuur, zoals je in die regio helaas steeds vaker ziet. De biodiversiteit blijft zo intact, wat een grotere vitaliteit en goede resistentie tot gevolg heeft.
Ook bij het wijnmaken gaat alles zo natuurlijk mogelijk: de druiven worden met de hand geplukt en de vinificatie gebeurt met eigen, wilde gisten, zonder toevoegingen. De verticale persen zijn een verhaal apart. Ze hebben we twee, prachtig versierd met mozaïeken – beiden geheel handmatig. De wijnen gaan zonder filtering de fles in. Meestal helemaal zonder toegevoegde zwavel, maar bij de cuvées van voor 2008 nog met een klein beetje sulfiet bij het bottelen. De originele etiketten zijn van de hand van de dochters.

Wilde wijnen

Milan Nestarec (Moravië, Tsjechië)
…heeft Tsjechië als wilde wijnland op de kaart gezet. Zijn ‘skin contact’ wijnen zijn populair van Parijs tot Tokyo en luisteren naar namen als Podfuck (Pinot Gris), Gin Tonic (Sauvignon Blanc) , Pink Gummy Bear (Zweigelt) en Love me, Hate me (Gewürztraminer). Not te be missed!

Jean-Pierre Rietsch (Alsace, La France)
…maakt al decennia lang wijn op zijn familiedomein (reeds 7 generaties) in Mittelbergheim en sinds jaar of 10 ook natuurwijn. Fris, elegant en zuiver zijn aantal kenmerken van de wijnen van RIetsch. Zijn hits: Demoiselle (Gewürztraminer), Quand le chat n’est pas la (Pinot Gris), en Murmure (Muscat).  Maar zijn drinkliters (wit en rood)  zijn zeker niet minder lekker…

Brand Bros (Pfalz, Duitsland)
…zitten op eeuwenoud familiedomein. Nadat ze een aantal jaren geleden het roer hebben omgegooid naar natuurwijn zijn ze in korte tijd doorgedrongen tot natuurwijnsterren. En in Parijs zeer populair, en dat is niet makkelijk, voor Duitsters dan…. Licht in alcohol, fris en met energie, zoals de broers zelf.

Bolomey

Domaine Geschickt, Alsace
Frederic en Arnaud Geschickt hebben 12 hectare wijngaard in Ammershwir. Het familiebedrijf werkt al sinds 1998 biodynamisch en in 2012 werd de koers van het domein verder aangescherpt. Al hun wijnen worden nu natuurlijk gemaakt zonder enige toevoeging van sulfiet. Het meest opvallende deel van het Geschickt terroir is de Kaefferkopf heuvel, een beroemde Grand Cru. De wijnen worden gemaakt met veel precisie en respect en ontwikkelen zich als elegante wijnen met zeer krachtig aroma. Hebben tijd nodig!

Kenji Hodgson, Loire
Toen Kenji besloot zijn carrière als wijnschrijver in te wisselen voor wijnmaker vertrok hij uit Canada met zijn Japanse vrouw Mai om zich te installeren in de Anjou streek. Kenji en Mai maken wonderbaarlijke wijnen met een ‘Japanse inslag’. Veel talent heeft dit stel zeker en dat proef je in hun uiterst spannende en levendige wijn die met veel aandacht en passie is gemaakt. Puur natuur, zonder enige toevoeging!

Toby Bainbridge, Loire
De Britse Toby Bainbridge besloot, na werkervaring te hebben opgedaan bij “onze” René Mosse, zijn eigen domein te starten in Anjou. En dat doet hij goed! Toby streeft naar eerlijke, pure drinkwijnen, die hij dan ook bottelt in doorzichtige flessen, afgesloten met een kroonkruk. Wat you see is what you get! Hij filtert noch klaart zijn wijnen, en brengt ze op de fles met wat natuurlijk koolzuur en met slechts een mespuntje sulfiet. De wijnen van Toby zijn vrolijk, levendig en gevaarlijk lekker!

Domaine de L’R, Chinon
Frederic Sigonneau startte op het familie-domein in Cravant-les Coteaux zijn 5 hectare Domaine de L’R in 2004. Hij verwijderde onmiddellijk alle chemische middelen van het domein, begon met het ploegen van de wijngaard en beperkte het gebruik van sulfiet zoveel mogelijk. Al het werk, zowel in de wijngaard als in de cave, is erop gericht zo natuurlijk mogelijk wijn te maken. Het resultaat is super sappige, verleidelijke en vrolijke Chinon!

Domaine Benastra
Joseph Paillé maakt vrolijke wijnen met inheemse gisten en een minimum aan sulfiet in Saint-Paul-de-Fenouillet, 50 kilometer ten westen van Perpignan. We ontdekten deze producent heel vroeg, thuis bij Toby Bainbridge die ons een van de wijnen van zijn vriend Joseph liet proeven. Twee weken later arriveerde het eerste pallet in Amsterdam, en al snel het tweede en derde pallet. Deze voormalig Loire-boer maakt in het zuiden heerlijk sappige, makkelijke en niet-zware natuurwijnen.

Bruut Wijnimport

Les Maisons Brûlées Paul en Corinne Gillet| Loire (FR)
Paul en Corinne Gillet van Les Maisons Brûlées werken biodynamisch. Beiden zijn afkomstig uit de Elzas en maken sinds 2013 natuurwijn in Pouillé, in de Loirevallei. Daarvoor werkten ze ondermeer als Caviste in Mulhouse en hadden jaren een restaurant in Buenos Aires. Alle wijnen worden vol op het fruit gemaakt. De wijnen kenmerken zich door een levendigheid en frisheid. Het maken van doordrinkbare wijnen is hier tot kunst verheven. Ongefilterde wijn, geen toegevoegd sulfiet.

Domaine la Taupe Bertjan Mol | Touraine (FR)

Na al die jaren van wijn inkopen, werken bij bevriende wijnmakers, dacht Bertjan Mol; zou ik het ook zelf kunnen maken? In augustus 2017 vertrok hij met zijn vrouw en 3 kinderen naar Thésée, in de Loirevallei. Hij nam het biodynamische wijndomein van Bruno Allion over. op 6.5 HA verbouwt hij sauvignon blanc, gamay, cot, pineau d’aunis en cabernet franc. Natuurwijn maken betekent voor hem; intuïtie volgen, creatief zijn, improviseren en hard werken.

De wijnen van 2018 zijn de eerste eigen oogst van Bertjan Mol. De wijnen van 2016 en 2017 heeft hij samen met Bruno Allion gemaakt.

Vleck wijnen

Domaine de Rapatel, Gérard et Christine Eyraud, Garons. 
Costières de Nîmes, VdP du Gard

De Medicijnman.
De roddel gaat dat Gérard ooit stierenvechter is geweest. Niet bepaald een figuur die ergens bang voor is, zoveel is duidelijk. Zijn vrouw Christine is een concertpianiste, dus ook toreador. Men arrivere op het domein in een soort desolaat, bible-belt-achtig landschap onder de rook van een militair vliegveld, terwijl ijl het zoveelste pianoconcert van Beethoven je tegemoet komt. Altijd even stiekem bij de deur blijven wachten en luisteren. Afrika waart rond en niet alleen door Malik, die hier al 25 jaar op het domein zijn diensten verleent, maar gewoon door de attitude. Elk jaar weer wordt het wiel uitgevonden. In de wijngaard, in de cave, met de beschikbare spullen. Als een kar plots niet onder de pers kan, dan zage men er toch een stukkie af. Als de Cinsault zo mooi is, dan doen we ‘m toch mono op fles. Op de vraag welke druivensoorten er in de VdP zitten komt het antwoord en denk je ‘volgens mij verzin je maar wat, je bent het allang vergeten’. Verschillende jaargangen worden moeiteloos en illegaal geassembleerd. Gérard doet gewoon wat hij wil, hoe het voelt, of het lekker is, en lekker is het, ook al had hij er niet zo’n zin in, aardslui als hij is. Stoere wijn die meer gebrouwen dan gevinificeerd lijkt. Alsof hij ‘s nacht, stiekem, bij volle maan, in een grote pruttelende brij roert, net zolang tot het goed is, zo smaken zijn wijnen een beetje.

Christine speelt een prelude van Scriabin, Gérard bottelt zijn wijn. De maan beschijnt een tafereel.

Colombaia, Helena & Dante, ‘Chianti’.
Helena & Dante, zo noemt iedereen ze. Dante: vijfde generatie wijnmakers, wijnhandelaren, zie foto met Dantes grootvader. .Uit de appelatie Chianti gestapt, want wat snappen de hoge heren nu van bio-dynamie? En wat zou je je dan door hen wijs laten maken, zeker na een generatie of vijf, toch? Colombaia is echt zo’n insiders-wijn. Of beter: je herkent het gevoel vast, als je een nieuwe blauwe mini koopt, of zoiets, dan zie je opeens overal blauwe mini’s rondrijden. Maar die waren er toch altijd al? Natuurlijk. Zo ook met Colombaia. Nog nooit van gehoord. Ik kwam ze tegen in Spanje op een beurs van de illustere Ramon Escoda-Sanahuja. Hoezo had ik hier nog nooit van gehoord? Aan de lunchtafel, een aantal maanden later onder de vijgenbomen, kwam daar ook opeens 2008 door, en 2009. Hoezo was dit nog niet verkocht? Nou, om eerlijk te zijn: ze hadden al een paar jaar een krat over het hoofd gezien, waarin deze jaargangen lagen te verstoffen. Of ik daar wat van mocht kopen? Ja hoor. Half palletje per jaargang? Ja hoor. Ongelooflijk…..van een soort nonchalance die niet gespeeld is. Van een eerlijkheid die gemeend is. Typisch zo’n domein waarvan elke wijnmaker wiens mening er toe doet zegt: Colombaia, natuurlijk ken ik dat: Helena & Dante…. (komt er dan altijd achteraan). Elke wijn, er zijn per jaar één of twee rode en een witte, krijgt z’n eigen kleur mee. Altijd hetzelfde eenvoudige etiket, elk jaar de kleur van wat de wijn dat jaar is. 2014, pimpelpaars. 2013 niet al te blauw. 2009 blauwblauw, 2008 bordeauxrood. Zo kan je wijn ook een karakter meegeven. En het klopt hoor! Insiderswijn, ikoontje uit het toch wel lastige Toscane (veel wijnproducenten die zich in een Porsche verplaatsen…..).  Helena en Dante investeren liever in hun eigen broodgistcultuur. Kost niets. Lekkerste brood ooit. Waar gaat dit over? Over Helena en Dante. Echtpaar, rotsvast. We bakken on eigen brood, we maken onze eigen wijn.

Vinatura

Costador Terroirs mediterranis, van Joan Franquet uit Tarragona

…heeft een fantastische verzameling oude wijngaarden in en rond Priorat met oude wijnstokken waarvan de meeste 60-110 jaar oud zijn, gelegen op afgelegen plekken omsloten door natuur met hoogtes van 550-800 meter, biologisch-dynamisch bewerkt. Van deze prachtige terroirs oogst hij de beste druiven van o.a Marsanne, Roussanne, Xarel-lo, Macabeu voor wit en Sumoll voor zijn Orange wine en Grenache, Carignan, Trepat en Pinot Noir voor rood. De wijnen worden op Amphora`s vergist en opgevoed op oude barriques.